Orijentiring savez Srbije


programe OSSa podrzavaju i finansiraju:


 

Orijentiring savez Srbije
 

 

3. maj

Rezultate sa 36. Memorijala "Ćika Duško Jovanović" možete nači na sledećem linku >>>

17. april

Rezultate sa početka sezone 2017 možete nači na sledećem linku >>>

Sportska pravila Orijentiring saveza Srbije možete preuzeti ovde >>>

11. april

MTBO takmičenje „12.Pokal Slovenj Gradeca“

Ekipa u sastavu Vlada Prica M40, Nenad Mojsilović M21Short i Života Tasić M60 nastupila je na MTBO takmičenju „12.Pokal Slovenj Gradeca“ u Sloveniji 8. i 9. aprila.
Na takmičenju su nastupali takmičari iz šest zemalja, a najviše je bilo iz zemlje domaćina Slovenije, Austrije i Mađarske, ali je bilo i predstavnika Italije, V. Britanjie i Srbije. Vladi i Nenadu je ovo bilo prvo takmičenje u ovoj disciplini, a Životi drugo.
S obzirom na neiskustvo naših učesnika u ovoj disciplini orijentiringa, neadekvatne opremljenosti nosačima karata, a najviše težak teren, staze prekrivene korenjem i rastinjem, možemo da kažemo da su postignuti očekivani rezultati. Šta više, Nenad je zabeležio odličan plasman, 6 mesto sa malim zaostatkom za pobednikom.
U svakom slučaju, na ovom takmičenju rezultati nisu bili u prvom planu, već sticanje iskustva u MTBO koji u Srbiji još uvek nismo organizovali. U organizaciji nastupa imali smo veliku pomoć od strane domaćina OK Slovenj Gradeca , a posebno od glavnog organizatora Gregora Raja. Gregor je izrazio spremnost da pomogne i organizaciji MTBO u Srbiji. Nastup naših takmičara su finansijski pomogli i Orijentiring savezii Srbije i Beograda.
Više o takmičenju na sajtu: http://www.sgmtbo.ok-sg.si

Života Tasić
3. april

OTVORENO ŠKOLSKO PRVENSTVO U ORIJENTIRINGU, Kragujevac 02.04.2017.

Prvo Otvoreno školsko prvenstvo Srbije održano je u Kragujevcu u spomen parku Šumarice, 2. aprila 2017. godine. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Saveza za školski sport Srbije, Orijentiring saveza Srbije, a u tehničkoj organizaciji SD ‘’Jasenica’’ iz Smederevske Palanke. Na takmičenju je nastupilo ukupno 76 učenika iz cele Srbije (Novog Pazara, Smederevske Palanke, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Beograda, Zrenjanina, Pančeva…). Pobednici su u konkuenciji osnovnih škola, OŠ ‘’Heroj Radmila Šišković’’ iz Smederevske Palanke i Palanačka gimnazija u konkurenciji srednjih škola. Posebno raduje učešće škola iz gradova u kojima ne postoje orijentiring klubovi, poput Novog Pazara, Zrenjanina i Pančeva, pa uskoro očekujemo čvršću saradnju u tim sredinama koja će, nadamo se, biti krunisana otvaranjem klubova i širenjem našeg sporta na sve veći broj regiona. Posebnu zahvalnost pri organizaciji ovog takmičenja dugujemo gospodinu Dobrici Jeliću, koordinatoru Prvenstva, tehničkom organizatoru SD ‘’Jasenici’’, hotelu ‘’Šumarice’’ i Savezu za školski sport Srbije.

Ukupne rezultate možete preuzeti ovde >>>

 
       
 
 
Najuspešnija osnovna škola
OŠ Heroj Radmila Šišković
Najuspešnija srednja škola
Palanačka gimnazija
pobednici 5./6. razred  
 
pobednici 7./8. razred pobednici srednje škole Organizatori SD jasenica  

 

11. mart

Zlatni kompas za 2016. godinu i dodela priznanja najboljima na Prvenstvu Srbije u kombinaciji za 2016. godinu

Pre sednice Redovne Skupštine OSS održane 11. marta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja održana je svečanost povodom dodele priznanja Zlatni kompas za 2016. godinu i proglašenje pobednika na Prvenstvu Srbije u kombinaciji za 2016. godinu. Dobitnici Zlatnog kompasa za 2017. godinu su: - Zlatni kompas za poseban doprinos razvoju orijentiringa – Mile Stevanović - Zlatni kompas za životno delo – Borislav Stevanović doktor Bora, OK ''Stražilovo'' - Zlatni kompas za najboljeg seniora – Nikola Bilić, PSK ''Pobeda'' - Zlatni kompas za najbolju seniorku – Slađana Jovanović, OK ''DIF'' - Zlatni kompas za najboljeg juniora – Stefan Bilić, PSK ''Pobeda'' - Zlatni kompas za najbolju juniorku – Olga Stanojević, PSK ''Pobeda'' - Zlatni kompas za najboljeg trenera – Mrgud Pajko, PSK ''Pobeda'' - Zlatni kompas za najbolji klub – PSK ''Pobeda''


Zlatni kompas za životno delo – Borislav Stevanović doktor Bora, OK ''Stražilovo''

Zlatni kompas za najbolju juniorku – Olga Stanojević

Zlatni kompas za najboljeg juniora – Stefan Bilić

 

28. februar

Mediteranski šampionat u orijentiringu


Reprezentacije Srbije na 6. Mediteranskom šampionatu

U period u od 23. do 26. februara u Turskom gradu Antalija održan je 6. Mediteranski šampionat u orijentiringu.
Naša reprezentacija nastupila je u sledećem sastavu: U kategoriji seniora Sava Lazić i Nikola Bilić, u kategoriji juniorki Milica Bilić i u kategoriji juniora Stefan Bilić i Miloš Bilić, vođa tima bio je Zoran Milovanović, koji je učestvovao na sastanku Konfederacije Mediteranskih orijentiring federacija (COMOF). Naši reprezentativci ostvarili su fantastične rezultate, pa su tako prvog dana na srednjoj distance zlatne medalje osvojili Nikola Bilić i Stefan Bilić, srebrnu Miloš Bilić, a bronzanu Milica Bilić, dok je Sava Lazić bio četvrti. Drugog dana na dugoj distanci Stefan Bilić je osvojio srebrnu medalju, a trećeg dana na sprint distanci Stefan Bilić osvojio je još jednu zlatnu medalju, dok je Nikola Bilić osvojio treće mesto. U ukupnom poretku, naša zemlja osvojila je treće mesto, iza domaćina Turske i Italije.


Milica Bilić

Stefan Bilić


Sava Lazić


Reprezentacije Srbije na 6. Mediteranskom šampionatu


Milica Bilić

 

 

23. februar

Kalendar takmičenja u 2017 godini


Kalendar možete pogledati na sledećoj adresi ili preuzeti kao PDF fajl ovde >>>

Orijentiring u školama Srbije

Kao što bi rekao Dejan Avramović, predsednik Orijentiring saveza Beograda ''Orijentiring u školama Srbije, vizija koja je živa više od 35 godina koliko se stvara nasleđe našeg sporta'' a ključni korak u tom smeru načinjen je na sastanku sa gospodinom Mladenom Šarčevićem, ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i njegovim pomoćnikom, gospodinom Milošem Blagojevićem, na kome je naš savez dobio punu podršku za uvođenje orijentiringa u škole kroz vannastavne aktivnosti. Na sastanku se pohvalno govorilo o našem sportu i koliko on može biti važan za psiho-fizički razvoj dece, ali i za korelaciju među školskim predmetima. Svakako da će 21. februar 2017. godine biti istorijski datum u razvoju našeg sporta, međutim, pred nama je još mnogo truda i rada, kako bi se orijentiring našao u školama Srbije, ali članovi Radne grupe koji su pripremali sastanak, kao i čelni ljudi saveza i klubova svesni su toga, ali i svesni i činjenice koliko je ovaj projekat važan za razvoj orijentiringa.

U ime Orijentiring saveza Srbije sastanku su prisustvovali: Jelena Kozoderović, profesor fizičkog vaspitanja i orijentiring trener, Dobrica Jelić, potpredsednik OSS i kooridnator saradnje sa Savezom za školski sport Srbije, Dejan Avramović, predsednik OSB i orijentiring trener i Stevan Roksandić, generalni sekretar OSS i profesor geografije.

Članovi Radne grupe koji su radili na pripremi sastanka i koji će i dalje učestvovati na relaizaciji projekta orijentiring u škole su: dr Ljubica Bačanac, član UO OSS i sportski psiholog, prof dr Irina Juhas, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, rukovodilac izbornog predmeta orijentiring i predsednik Komsiije za licenciranje OSS, Radmila Šuljagić, orijentiring trener i profesor istorije, Aleksandar Vučetić, rukovodilac za Beogradsku školsku ligu i profesor nemačkog, Nenad Vukadinović, generalni sekretar OSB i orijentiring trener, Života Tasić, potpredsednik OSB i orijentiring trener.


Oijentiring na Evropskim univerzitetskim igrama 2020. godine u Beogradu?


Inicijativu Međunarodne orijentiring federacije, da se orijentiring prvi put nađe na programu Evropskih univerzitetskih igara u Beogradu 2020. godine, podržao je Orijentiring savez Srbije i formirana je Radna grupa koja je krajem novembra počela svoj rad a čine je eminentni stručnjaci iz oblasti sporta, sportski radnici iz Orijentiring saveza Srbije i Orijentiring saveza Beograda. Članovi Radne grupe održali su dva sastanka sa predstavnicima Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, predsednikom Sinišom Jasnićem i generalnim sekretarom Đokom Čučkovićem.

Na prvom sastanku, 26. decembra 2016. godine predstavljene mogućnosti organizacije kvalitetnih orijentiring takmičenja u Beogradu i sve prednosti koje nudi naš sport. U planu je da na Evropskim univerzitetskim igrama u Beogradu bude 25 sportova, od kojih je 12 obavezno, od čelnika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije dobili smo pohvale za ponudu i prezentaciju koju smo napravili, a tokom sastanka prositekla je ideja i organizovanja TRAIL orijentiringa koji je prilagođen osobama sa invaliditetom i koji bi bio odlična dodatna aktivnost na Evropskim univerzitetskim igrama i još jedan plus za naš sport.

Na drugom sastanku, održanom 18. januara, pored članova Radne Grupe i predstavnika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, naš gost bio je Dušan Vistavel, tehnički delegat EUSA za orijentiring. On je pre i nakon sastanka, obišao sve terene i nije krio oduševljenje onim što je urađeno do sad na ukuljučivanju orijentiringa u program Evropskih univerzitetskih igara, dok su čelnici Univerzitetskog sportskog saveza izrazili nadu da će se naš sport naći na programu ove velike manifestacije u Beogradu, 2020. godine.

U međuvremenu vesti o uspešnom radu naše Radne grupe došli su i do Međunarodne orijentiring federacije, pa se vest o tome našla i na njihovom sajtu: http://orienteering.org/first-european-university-orienteering-championships-will-be-in-2019/

Čelnici Orijentiring saveza Beograda održali su sastanak sa predstavnicima Gradskog sekretarijata za sport i omladinu Beograda i dobili punu podršku za projekat uključivanja orijentiringa u program Evropskih univerzitetskih igara.

Radna grupa je nastavila sa radom, a očekuju se i sastanci sa predstavnicima Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.

Članovi Radne grupe: Zoran Milovanović, Ljubica Bačanac, Irina Juhas, Dejan Avramović, Stevan Roksandić, Nenad Vukadinović, Lidija Radulović, Života Tasić

11. januar

Novi statut Orijentiring saveza Srbije možete preuzeti ovde >>>

23. novembar

Poštovani orijentirici,

Pozivamo vas da prisustvujete 5. Međunarodnom sajmu sporta koji će se održati, od 25. - 27. novembra u hali 1 Beogradskog sajma.
Naš štand će se nalaziti u blizini štandova Sportskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije, pa se nadamo vašoj poseti na ovoj velikoj i značajnoj sportskoj manifestaciji, a pored našeg saveza na sajmu će biti prisutno preko 100 granskih i teritorijalnih saveza, kao i sve značajne sportske institucije u Srbiji.

Prezentacija našeg sporta će se održati u petak, 25. novembra u 16:30 časova, pa se nadamo vašoj podršci tokom prezentacije.

Ulaz je besplatan.

Vidimo se na Sajmu!!!

Srdačan pozdrav,
Stevan Roksandić Generalni sekretar OSS

13. novembar

Rezultate sa Pro Serbia 2016, Prvestva Beograda u sprintu možete preuzeti ovde >>>

6. novembar

Prvenstvo Srbije u sprintu

Po neobično toplom vremenu na Kalemegnadu je, u organizaciji Orijentiring saveza Beograda, održano Prvenstvo Srbije u sprintu.

Rezultate možete naći ovde >>>

U poseti Milanu Bačancu

Jednu od legendi i pionira orijentiringa u Srbiji Milana Bacanca posetila je grupa orijentiraca i poželela mu brzi oporavak i povratak na orijentiring staze. Milan se uspešno opravlja posle ozbiljnih zdravstvenih problema. Tom prilikom su evocirane uspomene na brojna takmicenja i anegdote, kojih je sa Milanom bilo u izobilju.

Života Tasić

29.oktobar

„Zlatni kompas“ Predragu Zatezalu-Tezliki

Drugi boravak u Srbiji Predraga Zatezala, među orijentiricima poznatijeg kao Tezlika, nakon iseljavanja na Novi Zeland 1993.g, bila je prava prilika da se Orijentirig savez Srbije i svi orijentirci oduže pioniru i prvom promoteru orijentiringa u Vojvodini, Srbiji i bivšoj Jugoslaviji za njegov izuzetan doprinos, dodeljivanjem priznanja „Zlatni kompas“.
Priznanje je dodeljeno u sredu 19.10. u prostorijama OAK Novi Sad, uz prisustvo takmičara iz ovog kluba.

Ispred Orijentiring saveza Srbije priznanje su uručili Života Tasić, Milan Cvetković i Duško Radojčić kao domaćin skupa i člani UO Saveza. Tom prilikom Tezlika je prisutnima izneo svoja sećanja na prva takmičenja u orijentiringu ili pojedinačna orijentaciona takmičenja po IOFu kako se tada zvalo: 1969.godine u Bugrskoj i Mađarskoj, o dolasku Šveđana i prvoj-„žutoj karti“ na Fruškoj Gori 1971.g., o odlasku 1972.g. na O-Ringen u Švedsku...

Pored Tezlike, pioniri orijentiringa su bili i Đorđe Vuković i Franjo Pekanović, članovi „Akademika“ Novi Sad.
Tezlika je sačuvao prve karte, novinske članke, fotografije o počecima orijentiringa, što možete pogledati na sajtu Saveza i sami se uverite u njegov izuzetan doprinos na promociji i razvoju orijentiringa na čemu smo mu bezmerno zahvalni.

Fot? galeriju možete pogledati na sledećem linku >>>

17.oktobar

Rezultati sa trka proteklog vikenda možet nači na ovom linku >>>

5.oktobar

Posted by Slobodan Veljovic on Saturday, October 1, 2016

Rezulzte sa proteklih trka , Vojvodina Open 2016, Memorijal Buda Radović, Prvenstva Srbije u štafetama kao i Prvenstva Srbije u noćnom orijentiringu možete preuzeti sa stranice rezultata.

1.septembar

Konkurs za organizaciju Prvenstva Srbije u sprint

Ovde možete preuzeti konkurs, obrazac i kriterijum za organizaciju Prvenstva.

Konkurs preuzmite ovde >>>

Obrazac preuzmite ovde >>>

Kriterijum preuzmite ovde >>>

Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS

5.avgust

Poštovani orijentirici,

Obaveštevamo vas da smo primili Dopis PU Maslačak u kome smo obavešteni da se otkazuje organizacija PS Srbije u sprintu, planirana za 3.-4. septembar u Vrnjačkoj banji. Uskoro će biti raspisan konkurs za novog organizatora, a vi ćete naravno biti obavešteni o novom vremenu i lokaciji PS Srbije u sprintu.

Srdačan pozdrav,

Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS

 

22.jul

Kopaonik open 2016 i Prvenstvo Srbije na dugim distancama

U periodu od 13-17.jula na terenima Kopaonika održan je 15 po redu Kopaonik open uz učešče preko 200 takmičara.
U sklopu takmičenja u nedelju 17.jula održano je Prvenstvo Srbije na dugim distancama.


Pobednici Prvenstva Srbije na dugim distancama : M21E Sava Lazić OK AOK Košutnjak, Željko Ćorić PK Čelik, Dejan Popović PK Pobeda; Ž21E Marija Ćosić SD Jasenica, Slađana Jovanović OK DIF, Ana Matković PK Pobeda

Više o takmičenju na www.kopaonikopen.org

Rezulate možete pogledati ovde >>>


2.jul

5. Šampionat Meditarana u orijentiringu i Srbija Open

U periodu os 24 do 26 juna na terenima Divčibara održan je 5. Šampionat Mediterana u orijentiringu kao i prvi Srbija Open. Preko 240 takmičara takmičilo se na prelepim ternama Divčibara na novim mapama.

Rezultate možete pogledati ovde >>>

Više o samom takmičenju na sajtu www.mco2016.org kao i facebook strani >>>

30.maj


U sredu, 11. maja 2016. godine održana je manifestacija Svetski dan orijentiringa u preko 75 zemal?a Sveta, na blizu 2500 lokacija, naravno i u Srbiji na oko 30 lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Smederevskoj Palanci, Azanji, Val?evu, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Pančevu, Barajevu, Surčinu, Kikindi a ukupno je učestvovalo između 6000 – 6500 dece.

U Srbiji su „Svetskom danu orijentiringa“ izuzetnu podršku pružili Ministarstvo omladine i sporta i Savez za školski sport Srbije, a glavni organizatori ove manifestacije  su bili Orijentiring savez Srbije, Orijentiring savez Beograda, Orijentiring savez Vojvodine i klubovi, članovi Saveza.

Glavni cil? ove manifestacije bio je popularizacija orijentiringa među mladim l?udima, pre svega školskom decom, kao sporta koji utiče na psihofizičke sposobnosti dece, odvija se pretežno u prirodi i koji je značajno povezan sa nastavnim sadžajima mnogobrojnih školskih predmeta,što svakako daje na važnosti ovom sportu.
Na svetskom nivou ova manifestacija podržana je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, što potvrđuje pismo podrške koje je Tomas Bah, predsednik MOK-a, lično poslao ovoj manifestaciji.

Mora se istaći velika zainteresovanost dece učesnika i njihovih nastavnaika, pre svega iz osnovnih škola za ovaj sport, koji su želeli i po nekoliko puta da obiđu stazu, telefoni odgovornih osoba u klubovima su se usijali odmah nakon završetka manifestacije, što je dokaz da je ova manifestacija bila uspešna, tako da uskoro očekujemo još mladih orijentiraca. Nadamo se da će uskoro orijentiring imati značajnije mesto u sistemu sporta, što organizacijom jedne ovakve manifestacije, ali i značajem u psihofizičkom razvoju dece, boravkom u prirodi, svakako zaslužuje.

Izveštaj o broju učesnika preuzmite ovde >>>

Foto galeriju sa Svetskog dana orijentringa možete pogledati ovde >>>

23.maj

Pobednici u kategoriji M21E i Ž21E, Vlasina 14-15 maj, Vlasina.
Foto: AOK Košutnjak

Rezultate sa Državnog prvenava na srednjim distancama na Vlasini možete naći ovde >>>


9.maj

 

U sredu, 11. maja 2016. godine održava se manifestacija Svetski dan orijentiringa u preko 75 zemalja Sveta, na blizu 2000 lokacija, a naravno i u Srbiji na oko 20 lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Smederevskoj Palanci, Valjevu, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Pančevu i Barajevu.

Cilj ove manifestacije je obaranje Ginisovog rekorda iz 2003. godine kada se 207.000 pretežno mladih ljudi bavilo orijentiringom u jednom danu. Ove godine cilj je da nas bude preko 250.000, a na osnovu broja lokacija verovatno je da će rekord biti oboren.

Međutim, glavni ove manifestacije je popularizacija orijentiringa među mladim ljudima, pre svega školskom decom, kao sport koji utiče na psihofizičke sposobnosti dece, odvija se pretežno u prirodi, ali i koji je u korelaciji sa mnogobrojnim školskim predmetima.

Na svetskom nivou ova manifestacije podržana je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, a lično je Tomas Bah, predsednik MOK-a poslao pismo podrške ovoj manifestaciji.

U Srbiji su izuzetnu podršku pružili Ministarstvo omladine i sporta i Savez za školski sport Srbije, a glavni organizator je Orijentiring savez Srbije i klubovi, članovi Saveza.   Više infrmacija o ovoj manifestaciji možete dobiti na sajtovima WOD-a,http://worldorienteeringday.com/, gde možete naći i tačne lokacije u Srbiji  

26.april

Rezultati sa 35. memorijala Čika Duško Jovanović

Pobednice trke za Svetsku rang listu.
Foto; Nataša Todosić

Pobednici trke za Svetsku rang listu.
Foto; Nataša Todosić

Pogledajte ovde >>>

17.april

Rezultati sa Prvenstva Srbije u Mix štafetama "Larina trka 2016"


Pobedničke štafete 1. mesto PK Pobeda (Stefan Bilić, Milica Bilić i Nikola Bilić), 2 mesto PK Pobeda (Slobodan Ivković, Olga Stanojević i Miloš Bilić) i 3. mesto OK AOK Košutnjak (Sava Lazič, Maja Gajić i Dejan Avramović).

foto: Nenad Živanović Zix

Pogledajte ovde >>>

11.april

Prilog - Pravilnika za Prvenstva Srbije za 2016. godinu

Preuzmite ovde >>>

10.april

Memorijal Saše Palinkaša

Rezultati sa Memorijala Saše Palinkaša možete naći ovde >>>

29.mart

Rezultati

Ovde možete naći rezultate sa početka sezone.

 

19.mart

Održana je redovna Skupština Orijentiring saveza Srbije

U nedelju 6. marta, u prostorijama PSK ''Avala'', održana je Skupština Orijentiring saveza Srbije.
Pre sednice održana je svečanost povodom dodele priznanja Zlatni kompas, a priznanja su dobili:
Miloš Bilić - za najboljeg mladog takmičara
Olga Stanojević - za najbolju mladu takmičarku
Stefan Bilić - za najboljeg juniora
Maja Gajić - za najbolju juniorku
Blažo Maksimović - za najboljeg seniora
Marija Ćosić - za najbolju seniorku
Mrgud Pajko - za najboljeg trenera
PK ''Pobeda'' - za najbolji klub
Dragica Žolnaj - za poseban doprinos razvoju orijentiringa
Dragan Nikolić - za poseban doprinos razvoju orijentiringa
Dobrica Jelić - za poseban doprinos razvoju orijentiringa
Ilija Dimitrijević - za poseban doprinos razvoju orijentiringa
Vladimir Tokalić - za poseban doprinos razvoju orijentiringa
Rada Gašparević - za rad i životno delo

Takođe uručene su i A trenerske licence Irini Juhas, Miroslavu Stevanoviću, Branislavu Radosavljeviću, Mrgudu Pajku, Jeleni Kozoderović i Slađani Jovanović.

Skupština je odlučila da u članstvo Saveza primi tri nova kluba, SK ''Soko 2015'' iz Beograda, AOK ''Rtanj'' iz Beograda i SK ''Hrabro Srce'' iz Beograda.

 

12.mart

Odluka o takmičarskim kategorijama za sezonu 2016 i iznosima startnina

Upravni odbor Orijentiring saveza Srbije na sednici održanoj 3.3.2016. godine donosi odluku o takmičarskim kategorijama za sezonu 2016 i iznosima startnina.

Odluku preuzmite ovde >>>

4.mart 2016

Ovde možete preuzeti Završni izveštaj OSS-a za 2015. godinu i reviziju saglasnosti.

Završni izveštaj za 2015 godinu preuzmite ovde >>>

Reviziju saglasnosti preuzmite ovde >>>

1.mart 2016

Poštovani,

Podsećamo vas na sednicu Skupštine OSS, još jednom vam šaljemo Poziv, ali i prateća dokumenta.


Skupština će biti održana u nedelju 6. marta, sa početkom u 12č, u Beogradu, u prostorijama PK ''Avala'', Murska 14 (Iza zgrade Opštine Voždovac). 
Parking je besplatan i najbolje mesto za parkiranje je ispred zgrade Opštine Voždovac u Ustaničkoj ulici. 
Napominjemo i da će pre početka Skupštine biti održana svečanost povodom dodele priznanja Zlatni kompas, i još jedno podsećanje da možete poslati predlog u sledećim kategorijama, predloge možete poslati najkasnije do četvrtka 3. marta do 24 časa:


1) Priznanje za poseban doprinos razvoju orijentiringa, 
2) Priznanje najuspešnijem organizatoru takmičenja, 
3) Priznanje za dugogodišnji rad i životno delo, 
4) Priznanje za fair play, 
5) Priznanje za rad na medijskoj promociji orijentiringa; 
6) Priznanje za najuspešniju volontersku akciju u orijentiringu; 
7) Priznanje za najuspešnijeg volontera. 


Ovde možete preuzeti prateću dokumentaciju. (Preuzmi arhivu).


Srdačan pozdrav,
Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS

7.februar 2016

Svečano proglašenje Prvnstva Srbije u kombinaciji za 2015 godinu.

U nedelju 31. januara 2016. godine na Avali u planinarskom domu ''Čarapićev brest'', održano je svečano proglašenje pobednika Prvenstva Srbije u kombinaciji za 2015. godinu.
Uvertira za ovu ceremoniju bila je Humanitarna trka - 3. kolo Zimske lige.
Na ovoj trci učestvovalo je oko 80 orijentiraca iz Beograda, ali i drugih delova Srbije, od startnine je prikupljeno oko 13.000 dinara, koji su uplaćeni organizaciji NURDOR (Nacionalnom udruženju dece obolele od rada).
Nakon ceremonije je u upriličen koktel i druženje za sve osvajače priznanja i prisutne orijentirce i goste.
Ovim putem se zahvaljujemo PSK ''Avala'' na gostoprimstvu.


Najbolji klubovi u 2015. PK"Pobeda" , OK Jasenica, OAK Novi Sad


Najbolje elitašice i elitaši u 2015.


Najbolji pionir u 2015.

 

24.januar 2016

Poziv za proglašenje pobednika PSK za 2015. godinu. i Lige Beograda možete preuzeti ovde .
Proglašenje će biti održano u planinarskom domu ''Čarapićev brest'' na Avali u nedelju 31. januara sa početkom u 14 časova.
Pre toga biće održano 3. kolo Humanitarne zimske lige, a start će biti u 11 časova.

 

31.decembar 2015

Odluka o iznosu članarina i registraciji takmičara i klubova

Poštovani, ovde možete preuzeti odluke i obrazac.
Molim vas da poštujete zadate rokove kako ne bi doveli u pitanje funkcionisanje saveza.
Nakon slanja obrasca, izvršiti uplatu, a nakon uplate dobićete račun.
Overene obrasce poslati najkasnije do 1. marta ili dostaviti sekretarijatu Saveza.
Klubovi koji to ne učine, neće biti registrovani i rezultati njihovih takmičara neće biti bodovani sve dok to ne učine. Ono što se razlikuje u odnosu na prethodnu godinu je to, da još uvek nije doneta odluka o iznosu startnina u 2016. godini zbog problema u vezi sufinansiranja kotizacija koje će nam od 2016. godine biti onemogućeno, zbog svega toga UO OSS se trudi da donese najbolju moguću odluku kako bi startnine za najmčađe takmičare ostale iste ili čak ukinute, a da se pri tome na neki drugi način pomogne klubovima, ta odluka će najverovatnije biti doneta na sledećem UO, ali definitivna odluka tek nakon toga kada budemo videli kolika ćemo finansijska sredstva dobiti od Ministarstva sporta i omladine, uglavnom biće to do sredine februara. U iščekivanju vaših prijava i u nadi da će ih biti mnogo više nego prošle godine.

Srdačno vas pozdravljam,
Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS

Odluka o registraciji i članarini za 2016. godinu

Obrazac za registraciju takmicara i clanarinu za 2016 godinu

19. decembar 2015

Kalendar takmičenja OSS-a u 2016. možete pogledati ovde >>>

1.decembar 2015

U periodu od 27. do 29. novembra održan je Sajam sporta. Kao i prošle godine i ove godine veliki broj posetilaca pokazao je interesovanje za naš sport.
Posebno raduje veliki broj mladih. Prvog dana održana je promocija našeg sporta i video prezentacija, a poslednjeg dana naš štand posetio je ministar omladine i sporta, gospodin Vanja Udovičić sa svojim pomoćnikom gospodinom Urošem Zekovićem i dao veliku podršku razvoju našeg sporta. Ovoga puta želimo da izrazimo zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta i Sportskom savezu Srbije što su nam omogućili da učestvujemo na ovom Sajmu...
Takođe zahvaljujemo se i velikom broju orijentiraca koji su posetili naš štand i učestvovali u promociji orijentiringa.

 

 

Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS

21.oktobar 2015

Tokom vikenda ,od 15 do 18th oktobra , osam učesnika iz Egipta , Grčke, Kipra i Srbije učestvovalo je u IOF - SEEOA seminaru za kartografe u Sofiji, Bugarska.
Program, u trajanju od četiri dana, predvodio je pet stručnjaka iz Orijentiring asocijacije jugoistočne Evrope i zajedno sa učesnicima bavili su se problemimatikom mapiranja i štampanja urbanih i sprint orijentiring karta.
Tokom boravka u Sofiji , učesnici su imali priliku da se oprobaju u radu na terenu u gradskom parku.

Foto (s leva na desno) : Života Tasić(SRB) , Zoran Milovanović (predavač SRB), Guven Solmaz (predavač TUR), Dragan Nikolic´ (predavač SRB), Joanis Tsimpiris (GRE), ??Merteki Konstantina (SRB), Ana Kostaki (GRE)
Vasilis Hortomaris (GRE), Fahima Farahat (EGI), Šerif Ibrahima (EGI), Majkl Savvides (CIP) Valentin Garkov
(vođa seminara BUL). Na fotografiji nedostaje Petar Doganov (predavač BUL).

Izvor IOF

17. septembar 2015

Međunarodna takmičenja – leto 2015. godine


Defile na otvaranju EYOC-u

European Youth Orienteering Championship – u periodu od 25. do 28. juna 2015. u gradu Kluž-Napoka u Rumuniji održano je Evropsko prvenstvo za mlade. Našu zemlju su predstavljali u kategoriji kadetkinja Olga Stanojević, u kategoriji mlađih juniorki Tija Radovanović i u kategoriji mlađih juniora, Stefan i Miloš Bilić, predvođeni selektorom Mrgudom Pajkom. Kada je pre dve godine Stefan Bilić, osvojio 19. mesto u Portugalu, bio je to veliki korak za naš sport, onda smo nastavili da koračamo Miloševim 13. mestom prošle godine u Makedoniji...
Šta tek reći za 7. mesto Miloša Bilića na sprint distanci osvojeno ove godine u Rumuniji, za nekoliko sekundi je izmaklo postolje, ali najvažnije od svega, dokazali smo da možemo i da se nadamo da će se jednog dana i naša himna zasvirati na nekom od evropskih i svetskih takmičenja, a razloga za radost ima još, Olga Stanojević bila je 22. na sprintu, za najbolji rezultat naših ženskih takmičarki ikada i ako dodamo na to odbranjeno 35. mesto na dugoj distanci od prošle godine i Stefanovo 41. mesto na dugoj distanci, razloga za optimizam nakon ovog takmičenja svakako da ima. Zvanični rezultati se mogu naći na sajtu takmičenja: http://eyoc2015.orienteering.ro/


Milos Bilić na sprintu


Reprezentaciaj Srbiej an EYOC-u

 


Reprezentacija Srbije na JWOC-u


Junior World Orienteering Championship – u periodu od 4. do 10. jula 2015. u Norveškom gradu Rauland održano je Svetsko juniorsko prvenstvo. Možda ovo prvenstvo nećemo pamtiti po nekom značajnom uspehu, jer svakako su bolji rezultati ostvareni prošle godine u Bugarskoj, ali nastup tri rođena brata u štafeti, Nikole, Miloša i Stefana Bilića, možda je i nešto što se dogodoilo prvi put ikada na Svetskim juniorskim prvenstvima. Svakako da je značajan i sam boravak na specifičnim norveškim terenima, na kojima su se naši takmičari pod dirigentskom palicom selektora Mrguda Pajka borili za svoju zemlju koliko su mogli. Međutim 62. mesto Stefana Bilića na sprint distanci u konkurenciji preko 140 takmičara je svakako za poštovanje i nada u bolji plasman sledeće godine u Švajcarskoj. U izveštaju sa takmičenja moramo napomenuti i još jednom se zahvaliti našem velikom prijatelju Dag Stainer Ragvin-u koji je bio odličan domaćin našim takmičarima, a deo zasluga za nastup naše reprezentacije u Norveškoj svakako i njemu pripada.
Zvanični rezultati se mogu naći na sajtu takmičenja: http://www.jwoc2015.org/


Reprezentacija Srbije na SEEOC-u

South East European Orienteering Championship – u periodu od 26. do 30. avgusta u Bugarskom gradu Bansko, održan je peti šampionat jugoistočne Evrope u orijentiringu, takmičenje koje je nastalo od nekadašnje Balkanijade, uključivanjem još nekoliko zemalja i takmičenje koje je od velike važnosti za nas, jer na njemu nastupaju sve reprezentativne selekcije, kadeti, mlađi juniori, juniori i seniori.
Paralelno sa ovim takmičenjem, održava se i Veteransko prvenstvo jugoistočne Evrope. Učestovalo je 11 zemalja, domaćin Bugarska, Rumunija, Turska, Slovenija, Hrvatska, Moldavija, Makedonija, Crna Gora, Kipar, Grčka i Srbija. Na šampionatu je nastupilo 26 reprezentativaca u 8 uzrasnih kategorija (4 muške i 4 ženske).
Prvog dana, sprint distanca, prošle godine na ovoj distanci bila je žetva medalja i veoma dobar plasman naših reprezentativaca, međutim ove godine zlato Stefana Bilića u kategoriji mlađih juniora svakako je bio uspeh vredan pažnje, međutim u očima ostalim reprezentativaca prosto se videlo nezadovoljstvo, a ako se na to dodaju i povrede Nikole Bilića i Dušana Krnjaića, razloga za brigu je bilo...Tokom večeri sastanak sa našim psihologom Ljubicom Bačanac i selektorom Mrgudom Pajkom urodio je plodom, bilo je bitno uliti nadu našim takmičarima da mogu, da, da mogu mnogo bolje... I baš tamo gde se nismo nadali, na dugoj distanci, osvojene su 3 medalje, srebro Olga Stanojević u kategoriji kadetkinja, bronzu Maja Gajić u kategoriji mlađih juniorki i još jedna medalja za Stefana Bilića, bronza i još nekoliko dobrih plasmana dokazano je, možemo mi to!
Na srednjoj distanci usledio je šok, nije osvojena nijedna medalja, iako smo imali opravdanih razloga da im se nadamo... U tom trenutku, Srbija je zauzimala 5. mesto iza Bugarske, Turske, Rumunije i Moldavije... Međutim, ono što nas možda nije krasilo prošlih godina, ono što nam je nedostajalo, donelo je prevagu poslednjeg dana takmičenja, na programu su bile štafete, a međusobno bodrenje i izgaranje do poslednjeg atoma snage za tim doneli su našim takmičarima dve medalje, zlato u kategoriji mlađih juniorki za Tiju Radovanović, Olgu Stanojević i Maju Gajić i bronza za već gore pomenutu braću Bilić, Nikolu, Miloša i Stefana u kategoriji juniora. Kad govorimo o timskom duhu, ovde se mora odati priznanje ne samo osvajačima medalja, već svim onima koji su izgarali za svoj tim, da su uspešno završavali trke osvajajući neophodne bodove i dokazali da u potpunosti zaslužuju da nose dres sa nacionalnim grbom i dostojanstveno predstavljali Srbiju na ovom takmičenju. Na kraju, osvojeno 4. mesto, poslednjeg dana smo se popeli lestvicu više, sa nadom da ćemo se u Makedoniji 2016. godine vratiti među prve tri reprezentacije.
Kada govorimo o ovom šampionatu, ne bi bilo fer da ne spomenemo i naše veterane, a kako i da ne spomenemo kada broj osvojenih medalja ne može stati na prste jedne ruke... Pa krenimo redom, Života Tasić, u kategoriji do 60 godina 4 zlatne medalja (jedna osvojena u MIKS štafeti do 45 godina), Miodrag Radisavljević 3 zlatne medalje u kategoriji preko 75 godina, Irina Juhas, tri srebrne u kategoriji do 50 godina i jedna zlatna u MIKS štafeti do 45 godina, Ljubica Bačanac 3 srebrne medalje u kategoriji do 65 godina, Dejan Avramović 2 bronzane medalje u kategoriji do 35 godina, Milica Jovaović dve bronzane medalje u kategoriji do 65 godina, Đorđe Zagorac jedna bronzana i jedna zlatna medalja u kategoriji do 65 godina, Zoran Milovanović jedna zlatna medalja u MIKS štafeti do 45 godina i Milan Cvetković bronzana medalja u kategoriji do 65 godina. Ukupno u konkurenciji 11 zemalja naši veteran zauzeli su drugo mesto iza domaćina Bugarske. Prethodne rečenice dovoljno govore o tome kako su veteran predstavljali našu zemlju u Bugarskoj. Zvanični rezultati se mogu naći na sajtu takmičenja: http://seeoc2015.orienteering.bg/


Zlatna štafeta Tija Radovanović, Olga Stanojević i Maja Gajić

17. jul 2015

Obaveštenje o zaključenom ugovoru - Kopaonik

preuzmite ovde >>>

 

9. jul 2015

Obaveštenje o zaključenom ugovoru - Vrdnik

preuzmite ovde >>>

26. jun 2015

Priznanje

Foto: Zoran Milovanović

U časopisu INSIDE ORIENTEERING, zvaničnom glasilu IOF-a iz februara ove godine, u uvodnoj reči predsednika Međunarodne Orijentiring Federacije, gospodina Brian Proteus-a, izražava se dobrodošlica novoj članici IOF-a, Egiptu, a posbna pohvala i zahvalnost upućena je Zoranu Milovanoviću na njegovoj podršci i radu da IOF dobije još jednu članiicu, prvu iz severne Afrike.
Tekst možete naći na sledećem linku http://orienteering.org/edocker/inside-orienteering/2015-1/
Mi ovoga puta želimo da čestitamo gospodinu Zoranu Milovanoviću, koji već godinama radi na promociji orijentiringa širom Evrope i Sveta i da kažemo da smo ponosni na njegov rad i priznanje koje mu je upućeno.
Da podsetimo, Zoran Milovanović je predsednik SEEOA (South East European Orienteering Association) i generalni sekretar COMOF-a (Confederation of Mediteranean Orienteering Federation). Pored odličniih rezultata koje ostvaruju naši mladi takmičari na prvenstvima Evrope i Sveta, ovo je svakako još jedan uspeh srpskog orijentiringa!
Hvala Zorane!

OSS

25. jun 2015

Javna nabavka

Predmet javne nabavke: Smeštaj sa ishranom i obezbeđenje adekvatnih uslova za potrebe održavanja kampa na Kopaoniku za perspektivne sportiste Orijentiring saveza Srbije Broj javne nabavke: JNMV 2/2015-113 ROK ZA PODNOŠENjE PONUDE JE 03.07.2015. GODINE DO 11:00 ČASOVA.

Konkursnu dokumentacijuj preuzmite ovde >>>

Poziv za podnošenje ponuda preuzmite ovde >>>

9. jun 2015

Javna nabavka

Predmet javne nabavke: Smeštaj sa ishranom i obezbeđenje adekvatnih uslova za potrebe održavanja kampa na Fruškoj Gori za perspektivne sportiste Orijentiring saveza Srbije Broj javne nabavke: JNMV 1/2015-100 ROK ZA PODNOŠENjE PONUDE JE 18.06.2015. GODINE DO 11:00 ČASOVA.

Konkursnu dokumentacijuj preuzmite ovde >>>

Poziv za podnošenje ponuda preuzmite ovde >>>

 

13. maj 2015

Srbija i na MTBO takmičenju

Mađarska, Vargesztesu

Na potsticaj IOF-ovog savetnika Valtera Draveca i u želji da se prvi put oprobam na MTBO takmičenju, učestvovao sam 1.i 2. Maja na trci za mađarski kup u Vargesztesu u kategoriji M60.

Po rečima predsednika org.komiteta Miklosa Metsa, imali su problem da nabave zastavu Srbije, ali su to uspešno rešili, tako da se među 21 zastava zemalja učesnica Svetskog kupa u MTBO našla i zastava Srbije. 

S obzirom da je ovo bilo moje prvo učešće na MTBO trci, bilo je puno izazova i neiskustva: počev od toga, kako će funkcionisati nosač karte koji sam sam naparavio, do toga da sam imao uske gume kao i da sam vozio sa običnim patikama za trčanje, umest biciklističkih. 

Prvog dana, na dugoj disanci od 15,9km/380 m/20 KT masovni start, dodatni izazov je bio i pljusak koji je u dva-tri navrata raskavasio staze da je bilo izuzetno teško i voziti. U takvim uslovima, na granici da odustanem i uz dve greške u izboru varijante, ipak sam završio trku na četvrtom mestu od 6 učesnika.

Drugi dan su nam uslovi bili znatno bolji, jer se posle prepodnevne kiše peskovito tlo prosušilo. Trka je bila na srednjoj distanci, dužine 7,5km/160m/12 KT sa intervalnim startom na 2 min. Da ne može sve bez problema, pobrinula se zadnja guma koja je ispustila pred sam start, tako da sam morao da menjam unutrašnju gumu. Na samoj trci, dobro sam izabrao varijante za vožnju, nisam imao grešaka i održao  isti  tempo vožnje, nosač karte je dobro funkcionisao, zadnja guma je izdržala.  Uspeo sam da osvojim treće mesto u konkurenciji od šest takmičara: 2 iz Austrije, po 1 iz Velike Britanije, Češke , Slovačke i Mađarske. 

Proglašenje pobednika je obavljeno u večernjim satima u naselju „Vila Park“ gde je bila smeštena većina reprezentacija i takmičara. Proglašenju je prethodilo prikazivanje kretanja po 10 najboljih muških i ženskih takmičara-ki, učesnika Svetskog kupa, koji su nosili GPS uređeje u toku trke, kao i filma koji je organizator snimio i montirao sa duge i srednje distance. 

Bilo je veliko zadovoljsto učestvovati na vrhunski organizovanom i kvalitetnom MTBO takmičenju i pri tom osvojiti prvu medalju za Srbiju u ovoj disciplini orijentiringa.

Života Tasić, OK DIF

30. april 2015

Rezultati državnog prvenstva na dugim distancama


foto : PK Pobeda

Rezultate možete pogledati ovde >>>

13. april 2015

 


foto : Slobodan Veljović

 

Rezultati sa Larine trke 2015

Rezultate možete pogledati ovde >>>

08. april 2015

Rezultati sa Beograd Open-a i Babe Kupa

Rezultate možete pogledati ovde >>>

23.mart 2015

Rezultati sa 3. memorijal Saša Palinkaš

Rezultate mož?ete pogledati ovde >>>

15. mart 2015

Rezultati sa OTRtanj sprint Kupa

Počela je i nova orijentiring sezona.
Rezultate sa 1. kola PSK možete pogledati
ovde >>>

12. mart 2015

MEDITERANSKO  PRVENSTVO – 19.-21. FEBRUAR 2015.

Nikola Bilić -zlatna medalja na srednjoj i bronza na dugoj distanci
photo Meri Ckripeska


U periodu od 19. -21. februara  u Izraelu je održano Mediteransko prvenstvo u orijentiringu.
Naš nacionalni tim  predstavljali su Marija Ćosić u seniorskoj konkurenciji i Nikola Bilić u juniorskoj konkurenciji. Oni su ostvarili fantastične rezultate i u Srbiju se vratili sa četri medalje, jednom zlatnom i tri bronzane. Nikola Bilić  osvojio je zlatnu medalju na srednjoj distanci, a bronzanu na  dugoj distanci. Marija Ćosić je osvojila bronzane medalje na sprint i dugoj distanci.

Marija Ćosić - bronzane medalje na sprintu i dugoj distanci
photo Meri Ckripeska

17. februar 2015

ŠKOLE ORIJENTACIJE

PSK Kopaonik organizuje školu orijentacije više o tome na ovom linku >>>

 

PD Pobeda organizuje školu orijentacije počevši od subote 21. februara

više o tome na ovom linku >>>

 

OAK Novi Sad organizuje školu orijentacije u martu mesecu početak je u sredu 4.marta u 19.00 časova

Teorijska predavanja se održavaju u klubu Dunavski park dom izvidjača a praktična obuka na kartama u gradu i Fruškoj gori nedeljom i po dogovoru.

informacije na telefone 021 456 536, 063 542 062 Duško Radojčić Frulja

ZLATNI KOMPAS I IZBOR NOVIH ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA

Kao i svake godine na Redovnoj godišnjoj skupštini OSS-a biće dodeljena priznanja ZLATNI KOMPAS.
Molimo sve one koji imaju predlog za ovo prestižno priznanje da pošalju svoje predloge na adresu Saveza (oss@orijentiring.rs) do srede 25. februara 2015. godine.

Podećamo vas da se priznanja dodeljuju po utvrđenom pravilniku po određenim kategorijama.
Pravilnik možete naći ovde >>>

Dva člana UO su tokom 2014. i početkom 2015. godine podneli ostavke, Draga Maksimović iz privatnih razloga i Dejan Ilić zbog odlaska u inostranstvo.

Vaše predloge za članove UO OSS šaljite na adresu Saveza (oss@orijentiring.rs) do srede 25. februara 2015. godine.

Napomena: Minimum jedan novi član mora biti ženskog pola. Po Statutu OSS-a na sednici
Skupštine predsednik OSS-a gospodin Đorđe Zagorac predložiće dva kandidata za nove članove UO. -

Molimo vas da predloge za Zlatni kompas i članove UO šaljete na zvaničnim memorandumima vaših klubova.

U iščekivanju vaših predloga, Srdačno vas pozdravljam,
Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004-2014 Orijentiring savez Srbije. Sva prava zadrzana. Webmaster: webmaster@orijentiring.rs